vrijdag 18 juli 2008

Stelvio 2008



Jesse, je hebt me gevraagd een dagboek bij te houden van mijn week fietsen, hierbij een verslag.

Vrijdag 6 juni 2008, Chur, Zwitserland
Regen, 18 graden, 75 km.
Gisteren hebben jullie(Harmien, Ylse en Jesse) mij uitgezwaaid op het station van Meppel. Ik ben daarna via Zwolle met de trein naar Arhem gegaan, waar ik op de City Night Line naar Zurich ben gereisd. Daarna nog een stukje met de trein naar Chur en om 11.00 uur had ik de tent staan op de camping van Chur.
Daarna een pittige tocht naar Arosa gemaakt, boven regende het. Op de heenweg ben ik vaak afgestapt, ik werd snel moe. Weer terug naar beneden, met wel 50 km p.uur was ik met een uurtje weer terug(heen was 3,5 uur) Nu op de camping zijn er ook 2 andere jongens voor de tocht der tochten. Vincent en Rutger, gewone leuke jongens. Net heb ik gekookt, nudels, alles smaakt! Morgenvroeg halen we de rest van het station en gaan we beginnen.

Zaterdag 7 juni
Droog, 12-20 graden, 45 km
Vanmorgen vroeg stond ik al bij de fietsenmaker van Chur, voor nieuwe tandwielen en een nieuwe ketting omdat ze versleten waren. Daarna snel in Chur tape gezocht omdat er een scheur in de fietstas zit. Moeilijk te vinden maar toch gelukt. Daarna om 12.00 uur met Rutger en Vincent naar het station om de rest van de groep op te halen. Daarna met z’n achttienen meteen Chur uit en een flinke klim. Boven met z’n allen aan de koffie en lekkere taart.(dit zal zich bij bijna elke col herhalen) Daarna met James een prachtige afdaling gemaakt(67,7 km per uur!) Op de camping, tentje opzetten, potje koken, praatjes maken en nog even in het dorpje een terrasje pakken.

Zondag 8 juni
Droog, zon, een klein buitje bij de afdaling, 20 graden
Ik zit in de tent met uitzicht op de bergen. De groep is erg prettig, er is aandacht voor elkaar, toch kun je je gang gaan, verder is iedereen gek op fietsen(gek hé) Straks ga ik uit eten naar en pizzeria. Morgen weer een pas. Het gaat me goed af, wel is het hard werken. Vanmiddag in een flow gereden(dan gaat het haast vanzelf) Verder onderweg steeds veel eten en drinken, Zwitserland heeft lekkere taartjes met noten!

Maandag 9 juni
45 km, 76 totaal
Twee mooie collen gefietst, de 2e was tussen de sneeuw door.
Daarna een prachtige afdaling, een mooi dal in. We waren vroeg op de camping, de 2e want de 1e had geen gras, alleen maar steen! Daarna met James en Wim een MTB-pad achter de camping langs naar het dorp genomen. Mooi, smal, steil omhoog, watervallen, verder omhoog, stukje lopen, daarna afdalen: op apples + grint + remmen = vallen = helm stuk + shirt kapot + veel schaafwonden + stijve schouder = stom. S’avonds nog de1e helft van voetbal gekeken, vroeg naar bed, dit ging erg moeizaam.

Dinsdag 10 juni
Zon, 62 km
Weer een prachtige tocht. Na vanmorgen een nieuwe helm en shirt te hebben gekocht, 2 pijnstillers ingenomen: 2 mooie passen gefietst. Een mooie afdaling, daarna een stuk over een steenpad, mooi horizontaal rond het dal bij Bormio. Prachtig, veel foto’s gemaakt. De camping was moeilijk te vinden. Nog even stoppen voor een foto: uitklikken ging niet: gevallen: zadel kapot! Niet te maken. ’s Avonds pizza gegeten, met sla, moe, slapen.

Woensdag 11 juni
Zon en regen, 0 km
Rustdag. De helft van de groep is door gaan fietsen, de Stelvio op. Vandaag met de rest op de camping gebleven. Een nieuw zadel op de fiets, sávonds weer lekker gegeten en ter voorbereiding nog wat gewicht eruit gegooid.(schoenen, elk, gas, munten) Zo licht mogelijk zijn, morgenvroeg vroeg vertrekken dus vroeg naar bed.

Donderdag 12 juni
Zon en sneeuw, 68,5 max 85,5 km
05.00 uur wakker, 06.15 ur met Gregor op pad, nog fietsschoen vastgezet, cappuccino in it. ochtend café en toen in een prachtige rustige stijl naar boven. Veel foto’s gemaakt, geen cafeetjesopen, dus doorgaan, gemzen, adelaar, marmotten en kippen gezien. Boven sneeuw, Jim sloot ook aan. Om 11.15 boven!! Sneeuw vlokken, hagel. Lekker gegeten, uitgerust, foto’s gemaakt, vlag geplaatst. Dik aangekleed en toen afdalen!! 46 bochten. We vielen op, omdat we met bepakking fietsen, verder veel motoren, snelle auto’s, race fietsen en! tractors. Afdalen, van sneeuw naar zon 25graden. Op terrasje even bijkomen en omkleden, Verder via fietspad, nog even een schoen laten maken, langs riviertje, het was zwaar, nog weer stijgen en ik was al moe. Ter afronding vlak voor de camping een witbier op terras; we hebben het gedaan. Daarna een prachtcamping, s‘avonds kampvuurtje, pracht uitzicht. Nog even bellen met thuis. Nog twee dagen.

Vrijdag 13 juni
Zon, 45 km
Vanmorgen lood in de benen, een zware pas. Bij de afdaling kwam de energie weer, door een mooi dal, ruig. Boodschappen gedaan, via fietspad naar de camping, lekker zonnen, lekker eten op het gras, s‘avonds nog even een cache gezocht bij het ford, even naar café waar voetbal was. Morgen de laatste dag.

Zaterdag 14 juni
Zon, 85 km
Meteen lekker klimmen, met Gregor naar boven, koffie en taart. Afdalen, alleen, ri. Davos, met Wim en Roel door de verboden tunnel, gelukkig goed gegaan. Daarna zoeken naar de route, uiteindelijk via het dal naar Chur, groep kwam weer bijna geheel bij elkaar. De trein naar Zurich, nog even op terras tussen de voetbalsupporters. Daarna de trein in, kletsen en slapen.

Zondag 15 juni
Vroeg in Arnhem, naar Zwolle, Meppel treinen;, fietsen naar huis. Nog even aanhangen bij wielrenners en dan na een fantastische week weer thuis, afkicken.